Българската европрокуратура е пред разпад.   По нашите географски ширини прякото обкръжение

...
Българската европрокуратура е пред разпад.
 
По нашите географски ширини прякото обкръжение
Коментари Харесай

Братя Бобокови дърпат конците на шефката на българската европрокуратура?


Българската европрокуратура е пред разпад.

 

По нашите географски ширини директното обграждане на европрокурор №1 Лаура Кьовеши, внезапно оредява. Не е изключено в скоро време румънката да остане единствено в компанията на прокурор Теодора Георгиева, която обаче заема позицията нелегално.

 

Освен делегирани родни европрокурори, навалица чиновници на администрацията на европрокуратурата в София, поради която опразниха знаковата постройка на „ Раковски “ 134, в която се обитаваше СКС, а в последно време и други партии, също са събрали багажа си под натиска на въпросната Теодора Георгиева.

 



Причината за това се крие в опита й да им натрапи без каквито и да било законни средства и без конкурс деловодителка за административен секретар, която в същото време въобще не дава отговор на условията за работа в тази конструкция.

 

Петима делегирани европрокурори от България, имат намерение да прекратят работата си в тази институция и да се насочат към други структури на правораздаването у нас, пък било то и за по-ниски заплати.

Начело на листата е Елена Попова, с чието директно подпомагане бе осъществен карцерът на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, пиара му Севдалина Арнаудова и ексфинансовият министър Владислав Горанов, който от няколко дни е воин и на глобите на Съединени американски щати, известни като „ Магнитски “.

 

Преди задържанията, Попова е провела телефонен диалог, траял повече от 4 часа с избягалия в Дубай хазартен необут Васил Божков – Черепа, с цел да събере доказателства за полицейската акция. Поради обстоятелството, че разпитът е бил осъществен без разрешението на страната, в която Божков обитава, той се счита за недействителен пред съда.

 

Попова обаче е мощно уплашена от арестите и оповестяването им за противозаконни и е побързала да си уреди работа в Административен съд – София. Това става допустимо и поради типа премия, която е получила от поддръжниците си със закриването на Специализираната прокуратура, откъдето потегля като европрокурор.

 

Срещу по-малка заплата във ВКП ще се реалокира и делегираният европрокурор Бойко Калфин.

Ексначалникът на кабинетите на основните прокурори Никола Филчев и Борис Велчев – Вероника Трифонова, също е тръгнала по стъпките му, защото също не желае да продължи да извършва функционалностите на делегиран европрокурор.

Ани Алексова също е подхванала сходни дейности. Подобно на Трифонова се явява на конкурс за работа в българските правосъдни институции.

Почти решена е ориста и на сътрудника им Иво Илиев, който се бори за позиция в „ Евроджъст “, още веднъж за по-малка заплата.

 

Именно безапелационното отвращение на българските делегирани европрокурори да работят под управлението на Георгиева, е повода за крайните им решения. Те я считат освен за некомпетентна, а и за извънредно пристрастена и в изострен спор на ползи.

Предвид обстоятелството, че се е класирала едвам трета на извършения конкурс за европрокурори в Австрия, тя няма никакво право да заема този пост.

 

И в случай че първата в класацията Десислава Пиронева се отхвърля от позицията поради поканата на основния прокурор Иван Гешев да му стане заместител, втората – Светлана Шопова – Колева не е декларирала отвод, само че е била изместена от Теодора Георгиева.

Странно е, че досега освен самата Кьовеши, а и българските управляващи не реагират на това безвластие.

 

Вероятно обяснението може да се търси във обстоятелството, че Георгиева е от Русе – града на братята Атанас и Пламен Бобокови, последният от които бе оголен да кадрува дипломати посредством президентския консултант Пламен Узунов.

Същевременно брачният партньор на Теодора Георгиева – Васил Георгиев, е някогашен дълготраен чиновник на Бобокови. В течение на петилетка той ръководи компанията им „ Приста ойл трейдинг “. А преди този момент повече от десетилетие е развивал бизнеса им в Турция.

Освен това е бил учител в образователния център на ГУ „ Митници “, както и комерсиално аташе на страната ни в Република Турция с сан първи секретар.

 

Името му обаче изплува като претендент за народен представител от листата на Има Такъв Народ през 2021 година точно в Русе. Точно по тази линия стана и зам.-министър на външните работи, какъвто е и до ден сегашен, макар промяната на ръководството. Паралелно с това брачната половинка му би трябвало да проверява злоупотребите с европари, осъществени от институциите у нас, което е изострен спор на ползи.

 

Вместо това Георгиева е запретнала ръкави да строява администрацията на европрокуратурата у нас под претекст, че желае да награди най-хубавите помощник-прокурори, тя е събрала апарата и е поискали да ги посочат. Не след дълго обаче изпраща писмо, в което показва, че тъкмо тези двама души са ранени. Поради тази причина други четирима към този момент са си събрали багажа с твърдото решение да изоставен „ змийското гнездо “, в което Георгиева трансформира европрокуратурата у нас.

Действията й са мощно подкрепени от Димитър Беличев, също делегиран европрокурор, разгласен за неин директен заместител. Смята се, че е директно привързан с братята Бобокови, в чиито структури е работил като юрист.

 

В дъното на дълго непопълваната численост на българските делегирани европрокурори още веднъж е Георгиева, защото сама измисля разпоредбите за кандидатирането им, които в следствие биват отхвърлени.

Нейна е и концепцията заплатите на българските представители на тези постове да бъдат орязани на половина – от 6000 на 3000 евро. Тя се стимулирала с това, че сумата била „ предостатъчна “ за България.

 

С противозаконното престояване на Георгиева на поста български европрокурор са осведомени на всички равнища в правосъдната система у нас, само че до този миг никой не е подхванал дейности за поправяне на обстановката.

Преобладаващата част от тях свиват сконфузено плещи и явно няма да създадат нищо, защото наблюдават обвързаностите на Бобокови и най-много на Пламен Бобоков, който демонстративно демонстрира близостта си с президента Румен Радев и даже посещава събития, на които президентът е патрон. Така стана по време на откриването на юбилейната галерия на Владимир Димитров – Майстора, където Пламен Бобоков се появи в компанията на брачната половинка си и смути присъстващите и най-много президента.

Източник: Уикенд 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР